vineri, 22 februarie 2013

După-amiază literară (Lansarea antologiei "Casa Verde" la Bălți)


     După-amiaza zilei de 21 februarie 2013, a fost una de bun augur pentru tinerii iubitori de literatură ai Universitații Alecu Russo, pentru că, după mai multe încercări eșuate, din varii motive, în sfîrșit, într-o atmosferă restrînsă și calmă  a avut loc lansarea antologiei “Casa verde ” la care, pe lîngă tinerii antologați bălțeni  Valentin Balan și Virgil Botnaru au mai fost prezenți  și doi poeți Ion Buzu și Anatol Grosu, ultimul proaspăt cîștigator al premiului național Mihai Eminescu, pentru cartea sa de debut  “Epistola din Filipeni ”, ambii fiind prezenți în antologia „Casa Verde”.  Drept invitat, l-am avut şi pe poetul și prozatorul Dumitru Crudu, din inițiativa căruia a apărut acest volum.
      “Casa verde ” este rezulatul atelierului de scriere creativă, organizat în această vară de Dumitru Crudu la Trebujeni, Orheiul Vechi. Textele prezente în volum sunt scrise în cadrul acestui atelier de cei 16 tineri poeți și prozatori basarabeni selectați  în proiect și care pe parcursul șederii lor acolo, au fost  asistați de șase scriitori consacrați din Basarabia și din România: Anatol Moraru, Radu Vancu, Moni Stănilă, Simona Popescu, Sandu Vaculovski și, nu în ultimul rind  Dumitru Crudu.
Ion Buzu și Anatol Grosu
       Evenimentul a decurs  în spiritul ședințelor cenaclului Kontur și fiecare din cei prezenți au avut dreptul să vorbească despre această carte, s-a citit poezie, s-a vorbit despre carte, studentele facultății de Litere de la Bălți, Elene Cucoș și Irina Iliev au citit la această lansare cîte o cronică făcută cărții, binevenită în acest context, dîndu-i antologiei o mai mare pondere.
                           Valentin Balan 

0 comments:

Trimiteți un comentariu