sâmbătă, 16 februarie 2013

Interviu cu Diana Nanu, președintele organizației AIESEC Bălți

Au fost foarte multe momente care încep cu formularea „pentru prima dată în istorie am ...”. Cred că succesul meu ca lider se concentrează în echipa mea, căreia îi şi datorez cele întîmplate.

Diana Nanu s-a născut la 16 august 1992, este studentă la Universitatea Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Filologie. A intrat în AIESEC la 6 octombrie 2010 și a devenit Președintele localului AIESEC din Bălți la 24 decembrie 2011.

TineriTrăsnet  -Cum arăta pentru tine AIESEC înainte de a fi și tu membru al acestei organizații, și care este elementul forte care te-a facut să aplici în cadrul acestui ONG?

Diana Nanu -Prima experienţă a cunoaşterii AIESEC am avut-o în calitate de participantă la proiectul Get Ready în primăvara anului 2010. Momentul impresionant şi crucial, în activitatea mea viitoare l-a constituit constatarea că AIESEC este în primul rînd o echipă, pentru că acel comitet de organizare funcţiona ca un sistem complex, fiecare cunoscîndu-şi rolul.  În toamna aceluiaşi an, am aplicat în calitate de membru al organizaţiei şi la moment realizăm proiectul la care am participat altădată în ediţia a V-a.

TT -Știm că acum 1 an şi jumătate, ai fost aleasă în calitate de Președinte al localului AIESEC Bălți, povestește-ne cum este să deții acestă funcție, și care au fost greutățile pe care a trebuit să le depășești în tot acest timp?

D.N. -Există o afirmaţie care îmi place foarte mult  - Fă ceea ce iubeşti şi iubeşte ceea ce faci! Anume datorită faptului că am beneficiat de toată susţinerea din partea echipei mele, am putut depăşi provocările, care erau numeroase în fond. Probabil, cel mai mare curaj l-am manifestat în momentul în care am decis să ne debarasăm de toate steriotipurile (în special de cel că o organizaţie condusă de tineri şi pentru tineri nu poate avea impact impunător în societate) şi să MUNCIM, în adevăratul sens al cuvîntului, pentru a oferi cît mai multe oportunităţi  de participare în proiecte pentru elevi şi posibilităţi de stagiere peste hotare pentru studenţii din Republica Moldova. În acest sens, am fi vrut să mulţumim administraţiei Universităţii Alecu Russo din Bălţi, şi în special dnului Gheorghe Neagu, care a vegheat existenţa AIESEC BĂLŢI din primele zile de înfiinţare.

TT -Care sunt problemele majore ale tineretului în ziua de azi? Ce ar trebui să facă tinerii ca să le depășească?

D.N. -Deseori, încerc să evit cuvîntul probleme, pentru că, în fond, ceea ce ne apare în cale sunt doar provocări. Am auzit de multe ori fraza -  viitorul este în mînele tinerilor, însă de cele mai dese ori ei rămîn în umbra implicării în dezvoltarea socială şi economică. De aici rezultă latura cea mai importantă – dezinteresul pentru oportunităţile de care pot beneficia. Îmi este dificil să spun cîţi tineri din oraşul Bălţi, cel puţin, au accesat situl civic.md pentru a căuta posibilităţile de aplicare la o bursă sau pot la moment să afirme că au activităţi extracurriculare sau sunt membru unui ONG. Anume interesul creează etapele de constituire a personalităţii şi el devenind  forţa motrice care poate aduce o schimbare.

TT -Cum crezi organizația AIESEC are un impact asupra dezvoltării Republicii Moldova? Dacă da, cum se manifestă acestă influiență și care este ponderea ei?

D.N.  -Fiecare proiect pe care îl realizăm în AIESEC are o finalitate –evaluarea impactului în societate pe care îl aducem. Vorbind de liceeni, la moment sunt implicaţi în proiectul de orienatare profesională  600 de participanţi, care la finele proiectului vor avea certitudinea la ce facultate vor să aplice şi care vor fi următorii paşi în dezvoltarea lor, avînd contact direct cu 15 reprezentanţi ai diverselor companii de rang local şi internaţional. Referindu-ne la studenţi sunt deja realizate 47 stagii de practică şi încă 11 sunt în perioada re relizare. Însă nu atît cifrele contează, cît experienţa pe care o primesc membrii în organizaţie, care funcţionează după principiul unei companii, ulterior devenind specialişti de înaltă calitate.

TT -Care este cea mai mare realizare a ta în calitate de Președinte AIESEC Bălți?

D.N. -Îmi este foarte dificil să răspund la această întrebare, pentru că am depus foarte mult efort împreună cu echipa, cu care începeam de la elaborarea unui concept de proiect şi planificarea lui şi încheind cu aprobarea de către Universitatea  Alecu Russo din Bălţi stagiilor de practică pe care le oferă AIESEC în calitate de practică de licenţă.
Au fost foarte multe momente care încep cu formularea „pentru prima dată în istorie am ...”. Cred că succesul meu ca lider se concentrează în echipa mea, căreia îi şi datorez cele întîmplate.

Mulțumim Dianei Nanu pentru bunăvoința de a ne acorda acest interviu. TT îi urează ei și echipei pe care o conduce, cît mai multe realizări frumoase.


Un comentariu: